Více času na podstatné
Výroba jídel:
Název projektu |
Projekt čistší produkce ve školní kuchyni ŽS Krásného |
Odvětví |
školství – stravovací zařízení |
Datum vypracování projektu |
2006 |
CHARAKTERISTIKA PODNIKU/ZAŘÍZENÍ |
|
Obor činnosti |
Stravovací zařízení pro žáky ZŠ a další odběratele |
ZPRACOVATEL PROJEKTU |
|
CPC Brno Masná 5 , 602 00 Brno, konzultant Josef Šlesinger, tel.: 543257034, mail.: cpcbr@volny.cz |
|
ZAMĚŘENÍ PROJEKTU |
|
Projekt se na problematiku odpadních vod, související poruchovost systémů potrubních systémů, ale i spotřebu detergentů. Dalším problémem je energetická spotřeba. |
|
Adresa podniku |
ZŠ Krásného, Krásného 24, 63600 Brno-Židenice, tel.: 548226063, Dr. A. Velanová, ředitelka (velanova@zskrasneho.cz) |
Počet zaměstnanců |
7 zaměstnanců, počet jídel cca 700/den |
Opatření čistší produkce |
|
Popis opatření |
Prevence zanášení odpadních potrubí - problémy se znečištěním odpadních vod provozem školní kuchyně, budou řešeny využitím aplikací mikrobionálních kultur. Biodegradačním procesem/vyluhováním, odbouráváním a rozpouštěním/ dojde k likvidaci tuků, škrobů, cukrů, a dalších organických nečistot přítomných v odpadních vodách z provozu kuchyně. |
Opatření čistší produkce |
|
Popis opatření |
Použití jednoduchých pákových vodovodních kohoutků v souvisejících prostorách, kde jsou využívány jednoduché otočné vodovodní kohoutky se značnou poruchovostí. |
Vliv na životní prostředí |
Snížení dopadů na životní prostředí |
Snížení produkce (o 219 m3/rok) a znečištění odpadních vod (lapol) Snížení spotřeby tepelné energie o 23 GJ |
Ekonomické vyhodnocení
|
|
Finanční vyhodnocení |
Celkové úspory 0,071 mil. Kč Celkové náklady 0,037 mil. Kč + investice do kanalizace cca 2 mil. Kč |
Doporučená strategie v oboru
Obvyklá slabá místa podniků |
V provozu kuchyní je často používán k topení zbytečně elektrický proud, je nákladnější než zemní plyn, na elektrických spotřebičích trvá ohřívání déle než na plynu. Racionální je příprava většiny jídel nejdříve na plynu a jejich následné přihřívání na elektrických talířích. Konvektorové trouby je výhodnější nahradit plynovými. Častou chybou je trvalé zapnutí trouby v cukrářské kuchyni, nepřikrývání fritéz tepelně odolnými izolačními víky, vypínání momentálně nepoužívaných spotřebičů apod. Značné ztráty vznikají v chladících zařízeních. |
Název projektu |
Projekt čistší produkce v závodní kuchyni APOS Blansko |
Odvětví |
výrobna jídel |
Datum vypracování projektu |
2008 |
CHARAKTERISTIKA PODNIKU/ZAŘÍZENÍ |
|
Obor činnosti |
vývařovna a závodní jídelna |
ZPRACOVATEL PROJEKTU |
|
České centrum čistší produkce – konzultant Josef Šlesinger, tel.: 543257034, mail.: cpcbr@volny.cz |
|
ZAMĚŘENÍ PROJEKTU |
|
Je třeba ekonomicky posoudit a vyřešit systém odpadového hospodářství, včetně efektivní logistiky. Dalším problémem jsou stoupající ceny tepla, elektrické energie a vody. Nezanedbatelným problémem provozu zařízení je znečištění odpadních vod z kuchyně - tuky, cukry, škroby a bioexkrementy obsažené v látkách rostlinného a živočišného původu jsou příčinou překračování hodnot určených kanalizačním řádem a způsobují zanášení odpadních potrubí. |
|
Adresa podniku |
APOS-skupina firem; Metra Blansko, a.s., Poříčí 24/1602, 67849 Blansko; J. Boudová, tel.: 516591322, mail: boudova@metra.cz |
Kapacita |
2500 jídel/den (skutečně cca 600 jídel/den) |
Opatření čistší produkce |
|
Popis opatření |
Modernizace vybavení kuchyně (varné kotle a roboty) |
Opatření čistší produkce |
|
Popis opatření |
Rekonstrukce vzduchotechniky (instalace teplovzdušných jednotek s přímotopem na zemní plyn s rekuperací tepla) |
Opatření čistší produkce |
|
Popis opatření |
Ošetření odpadních vod (aplikace mikrobiálních kultur BILIKUK S) |
Vliv na životní prostředí |
Snížení dopadů na životní prostředí |
Snížení spotřeby tepla o 414,9 GJ/rok Snížení produkce odpadních vod o 9921 m3 rok |
Ekonomické vyhodnocení
|
|
Finanční vyhodnocení |
Celkové přínosy 0,367 mil. Kč Celkové náklady 1,760 mil. Kč Návratnost 4,79 roku |
Doporučená strategie v oboru
Obvyklá slabá místa podniků |
Zateplení obvodových stěn a výměna oken. |