Více času na podstatné
Pivovar:
Název projektu |
Zvyšování kvality výroby v Pivovaru Černá Hora, a.s. |
Odvětví |
pivovar |
Datum vypracování projektu |
2004 |
CHARAKTERISTIKA PODNIKU/ZAŘÍZENÍ |
|
Obor činnosti |
výroba piva a nealkoholických nápojů |
ZPRACOVATEL PROJEKTU |
|
České centrum čistší produkce – konzultant Josef Šlesinger, CPC Brno, Masná 5, 60200 Brno, tel.: 543257034, mail.: cpcbr@volny.cz |
|
ZAMĚŘENÍ PROJEKTU |
|
Technologie Pivovaru Černá Hora obsahuje celý výrobní řetězec výroby piva , mimo výroby sladu. Roční výstav činí cca 200 tis. hl. piva a nealkoholických limonád. Pivovar má ve svém výrobním sortimentu světlá a speciální piva, dále nealkoholické výrobky a piva s vyšším obsahem původního extraktu. |
|
Adresa podniku |
Pivovar Černá Hora, a.s., Černá Hora 3,5, 67621, tel.: 506482411; Ing. J. Fuzek, majitel |
Počet zaměstnanců |
120 zaměstnanců |
Opatření čistší produkce |
|
Popis opatření |
Instalace prohlížečky lahví podle požadavků HACCP |
Opatření čistší produkce |
|
Popis opatření |
Instalace etiketovacího zařízení KEG sudů |
Opatření čistší produkce |
|
Popis opatření |
Racionalizace technologického vybavení přetlačných tanků |
Opatření čistší produkce |
|
Popis opatření |
Rekuperace tepelné energie kompresorů |
Opatření čistší produkce |
|
Popis opatření |
Rekonstrukce varny (nerezové nádrže s míchadly, časové změny procesů, protiproudé chlazení mladiny) |
Opatření čistší produkce |
|
Popis opatření |
Energetický management (definice osobní odpovědnosti za energetickou náročnost provozu) |
Opatření čistší produkce |
|
Popis opatření |
Přestavba ČOV (instalace strojně stíraných žlabů, výměna aeračních segmentů); rekonstrukce kanalizační sítě |
Vliv na životní prostředí |
Snížení dopadů na životní prostředí |
Úspora tepla o 6993 GJ Snížení produkce odpadů o 78,7 t/rok Snížení produkce odpadních vod o 1320 m3/rok |
Ekonomické vyhodnocení |
|
Finanční vyhodnocení |
Celkové úspory 7,084 mil. Kč Celkové náklady 54,410 mil. Kč Návratnost 7,68 roků |
Doporučená strategie v oboru
Obvyklá slabá místa podniků |
Výroba a redukce páry; výroba tlakového vzduchu; rekuperace tepla na sladovně; mytí lahví a přepravek; vytápění objektů; výroba chladu; provoz ČOV. |