Více času na podstatné
Pekárna:
Název projektu |
Racionalizace provozu Pekárny K+K, s.r.o. Blansko |
Odvětví |
pekárna |
Datum vypracování projektu |
2000 |
CHARAKTERISTIKA PODNIKU/ZAŘÍZENÍ |
|
Obor činnosti |
pečení chleba, rohlíků, slaných tyčinek, jemného pečiva, výrobků racionální výživy a cukrářských výrobků; expedice |
ZPRACOVATEL PROJEKTU |
|
České centrum čistší produkce – konzultant Josef Šlesinger, CPC Brno, Masná 5, 60200 Brno, tel.: 543257034, mail.: cpcbr@volny.cz |
|
ZAMĚŘENÍ PROJEKTU |
|
Využití vstupních surovin; skladové hospodářství; odpadové hospodářství; spotřeba vody; energetická náročnost výroby. |
|
Adresa podniku |
K+K, s.r.o., Zborovecká 10, 67801 Blansko, tel.: 506417502; ředitel: ing. L. Dostál |
Počet zaměstnanců, jeho hrubý obrat |
200 zaměstnanců, hrubý obrat 100 mil. Kč |
Opatření čistší produkce |
|
Popis opatření |
Racionalizace moučného hospodářství (instalace moučných sil) |
Opatření čistší produkce |
|
Popis opatření |
Využití surovin produkovaných ekologickým zemědělstvím (zavedení bio výroby pečiva jako samostatného provozu s vysokou kapacitou; produkce bezlepkových výrobků, amaranthových výrobků a těstovin) |
Opatření čistší produkce |
|
Popis opatření |
Výměna svítidel (čiré žárovky E27 80W nahrazeny kompaktními zdroji) |
Opatření čistší produkce |
|
Popis opatření |
Informace pro spotřebitele o nakládání s obaly. |
Vliv na životní prostředí |
Snížení dopadů na životní prostředí |
Snížení odpadů potravin o 110 t/rok |
Ekonomické vyhodnocení
|
|
Finanční vyhodnocení |
Celkové úspory 11,657 mil. Kč Celkové náklady 25,115 mil. Kč Návratnost 2,154 roků |
Doporučená strategie v oboru
Obvyklá slabá místa podniků |
Spotřeba tepelné energie a elektřiny u pecí, balících strojů (lidský faktor). Další možností je využití zbytkového kvasu a těsta. |