Více času na podstatné
Mlékárna:
Název projektu |
Prevence v odpadovém hospodářství mlékárny Kyjov |
Odvětví |
Potravinářský průmysl |
Datum vypracování projektu |
1996 |
CHARAKTERISTIKA PODNIKU/ZAŘÍZENÍ |
|
Obor činnosti |
Zpracování mléka, výroba sýrů AKAWI, másla, jogurtů |
Adresa podniku |
Mlékárna Kyjov a.s. Urbanova 900,697 01 Kyjov |
Počet zaměstnanců |
65 |
ZPRACOVATEL PROJEKTU |
|
České centrum čistší produkce, pracoviště CPC Brno, Masná 5, 602 00 Brno, Josef Šlesinger, konzultant, tel.: 543257034, mail.: cpcbr@volny.cz |
|
ZAMĚŘENÍ PROJEKTU |
|
Předmětem případové studie bylo komplexní využití všech materiálových vstupů mlékárny se zvýšenou pozorností na syrovátkové hospodářství. |
Opatření čistší produkce |
|
Popis opatření |
Filtrace syrovátky s využitím rotačního síťového filtru, vyrobeného VPS Hradec Králové, který je určen ke kontinuálnímu získávání vysrážených bílkovin ze syrovátky. Při provozu se jeví jako reálný předpoklad zachycení bílkovin ze syrovátky v množství 0,9 – 1 %, při sušině 25 – 30 %. |
Opatření čistší produkce |
|
Popis opatření |
Zpracování syrovátky odstředěním tuku, syrovátka zahřátá na 40 – 50 o C se odstředí na odstředivce. Získaná syrovátková smetana má obsah tuku cca 30 – 40 % tuku. Tato smetana se smíchá se stejným množstvím vody a znovu se odstřeďuje na smetanu s obsahem tučnosti 30 – 40 %. Lze ji zužitkovat buď na výrobu syrovátkového másla nebo úpravu tučnosti tavených sýrů. |
Vliv na životní prostředí |
Snížení dopadů na životní prostředí |
Snížení množství sýrových zrn v odpadních vodách o 12.480 kg ročně, tj. o 87,6 %. Snížení úniků syrovátky do odpadních vod o 218.000 litrů ročně, tj. o 60 %. Snížení zátěže odpadních vod o 40 %. |
Ekonomické vyhodnocení
|
|
Finanční vyhodnocení |
Investiční jednorázové náklady 2.591 tis. Kč, čistý roční podnikový efekt 480 tis. Kč. |
Doporučená strategie v oboru
Obvyklá slabá místa podniků |
Při vlastní mlékárenské výrobě vzniká jako vedlejší produkt syrovátka obsahující větší nebo menší vysrážené částice bílkovin. Tradiční výroba využívá cca 80 % veškerých bílkovin obsažených v kravském mléce.Více než polovina těchto bílkovin je laktoglobulin, další silnou položkou je laktoalbumin. Bílkoviny mají zásadní vliv na znečištění odpadních vod, bývají příčinou pokut pro provozovatele. Častým jevem bývá nárazově kolísavé vysoké znečištění odpadových vod. Je nutno ale dát dále pozor na postoje některých provozovatelů ČOV, kteří jednoduše zvednou sazbu za stočné, mlékárny si její výši zvyknou a ztrátu zde nehledají. Problém lze tedy lze především hledat ve snižování spotřeby vody, monitoringu kanalizačního systému a snížení úniku suroviny do odpadních vod. |