Více času na podstatné
Výzva k účasti v platformě EU pro potravinový odpad a potravinové ztráty
Ministerstvo zemědělství zveřejnilo výzvu Evropské komise k účasti na EU platformě pro potravinový odpad a potravinové ztráty. Výzva se týká organizací soukromého sektoru do které je možné se přihlásit do 27. května 2016. Platforma má za cíl podporovat všechny aktéry, aby definovaly opatření vedoucí k zabránění potravinového odpadu, předávaly si praktické zkušenosti a vyhodnocovaly dosažený pokrok.
Jedním z cílů udržitelného rozvoje (SDG- Sustainable Development Goals), které byly přijaty na summitu OSN v září roku 2015, je snížit do roku 2030 na polovinu množství potravinového odpadu (FW) na obyvatele na úrovni maloobchodu a spotřebitele a zredukovat potravinové ztráty v oblasti výroby potravin a dodavatelských řetězců. Nedávné odhady evropské hladiny potravinového odpadu (Fusions, 2015) ukázaly, že 70% potravinového odpadu vzniká v domácnostech, oblast stravování a obchodní sektor spolu se sektorem výroby a zpracování přispívají zbývajícími 30%.
Aby se podpořilo dosažení tohoto cíle a maximalizovalo se přispění všech aktérů, přistoupila Komise ke zřízení Platformy zabývající se prevencí potravinového odpadu a ztrát. EU Platforma – Potravinový odpad a potravinové ztráty má za cíl podporovat všechny aktéry, aby definovaly opatření vedoucí k zabránění potravinového odpadu, předávaly si praktické zkušenosti a vyhodnocovaly dosažený pokrok.
Platforma bude spojovat veřejné subjekty (členské státy/země Evropského sdružení volného obchodu, EU orgány a mezinárodní organizace) a aktéry potravinového řetězce zahrnující spotřebitele a ostatní nevládní organizace.
Veřejné subjekty budou přizvány k účasti na Platformě Evropskou komisí. Organizace soukromého sektoru budou vybrány na základě kritérií v otevřené výzvě, do které se mohou přihlásit v termínu do 27. května 2016.
Všechny další informace o výzvě naleznete na webu Komise - ZDE