Více času na podstatné

Veřejná konzultace MZe k aktualizaci NAP pro období 2025-2029

08.10.2024 21:46

Ministerstvo zemědělství otevřelo veřejnou konzultaci k návrhu „Národního akčního plánu k bezpečnému používání pesticidů – Aktualizaci pro období 2025-2029“.

Předložený návrh NAP je již třetím akčním plánem ČR. Připraven byl společně Ministerstvem zemědělství, Ministerstvem zdravotnictví a Ministerstvem životního prostředí a ve spolupráci s odborníky z vědecko-výzkumných, akademických a zájmových organizací, kteří jsou členy Koordinační pracovní skupiny NAP při MZe.

Návrh definuje úkoly, cíle a opatření pro snížení rizik a omezení dopadů používání přípravků na ochranu rostlin na lidské zdraví a životní prostředí, s cílem podpořit vývoj a zavádění integrované ochrany rostlin a alternativních přístupů nebo postupů, aby se snížila závislost na používání přípravků na ochranu rostlin. Jako prioritní oblasti označuje ochranu lidí, podzemních a povrchových vod a necílových živých organismů a jejich životního prostředí před negativními dopady používáním přípravků na ochranu rostlin. Pro dosažení cílů bylo navrženo celkem 36 opatření. Ta navazují na předchozí NAP, protože kontinuita je i v této oblasti důležitá a řada kroků bude stavět na základech vybudovaných od roku 2012. Řada dříve stanovených opatření také zcela naplněna nebyla nebo jsou kontinuální – objevila se v obou dosavadních NAP.

Připomínky je možné zaslat ministerstvu elektronicky na adresu NAP@mze.gov.cz nejpozději do 10. 11. 2024.

 

Dokument ke stažení:

NAP-25-29_VK.pdf