Více času na podstatné
Světový den vody upozornil na nutnost efektivního využívání vodních zdrojů
Letošní Světový den vody s podtitulem „Voda a potraviny“ poukázal na skutečnost, že produkce potravin je silně závislá na dostupnosti kvalitních vodních zdrojů. Jedním z cílů tisíciletí je snížit počet lidí bez přístupu k vodě a sanitaci. Současně je třeba snížit na polovinu počet lidí, kteří trpí hladem. Jedná se o dva oddělené cíle, které se ve skutečnosti vzájemně podmiňují.
„Spotřeba vody v České republice patří dlouhodobě mezi nejnižší v Evropě. Stále je ale třeba zlepšovat efektivní využívání vody v průmyslu, energetice a dalších odvětvích. V současné době se mnohé z dotačních titulů soustředí na opatření na ochranu jakosti povrchových a podzemních vod, zásobování obyvatelstva a čištění odpadních vod,“ říká první náměstek ministra životního prostředí Jakub Kulíšek.
Ministerstvo životního prostředí chce v budoucnu věnovat pozornost především těmto oblastem:
- ochrana jakosti a množství povrchových vod
- protipovodňová opatření, především zvýšení retence vody v krajině
- recyklace vod, včetně nakládání s dešťovými vodami
- snížení eutrofizace vod, a to opatřeními přímo v nádržích i systémovými opatřeními v povodí
Voda je nezbytnou součástí výroby potravin, a to od pěstování či chování primárních surovin, jejich úpravu v potravinářském průmyslu až po dodání konečnému spotřebiteli. Vyčíslením spotřeby vody pro jednotlivé potraviny se zabývá koncept „Water footprint“. Vypočítané hodnoty jsou využívány také v podkladových materiálech Organizace pro výživu a zemědělství. V budoucnu se navíc předpokládá zvýšený tlak na vodní zdroje vlivem klimatických a socio-ekonomických změn.
Zde si můžete prohlédnout fotogalerii ze slavnostního setkání vodohospodářů v Praze.
zdroj: MŽP