Více času na podstatné

Studie: Přerov je nejvhodnější místo pro vybudování nové spalovny v Olomouckém kraji

25.01.2013 13:10

Nejvhodnější místo pro vybudování nové spalovny v Olomouckém kraji je město Přerov. Vyplývá to ze studie, kterou dnes zveřejnilo vedení kraje, informuje dnes portál českénovinky.cz. Zařízení na energetické využití odpadu by mělo ročně zlikvidovat až 200.000 tun odpadu. Vedení magistrátu avizuje, že by konečné slovo mělo místní referendum.

Kromě spalovny řeší rozsáhlá studie i samotnou otázku s nakládáním odpadů v kraji včetně jeho možnosti třídění. Odborníci na studii pracovali tři čtvrtě roku. Spalovna by mohla v Přerově vzniknout přebudováním současné teplárny. Kvůli využití energie z odpadu musí být místo napojeno na potrubí, což omezuje místa, kde by spalovna měla být. Nejvíce se diskutuje o lokalitě Přerov, která nejvíce splňuje tyto podmínky.

Podle náměstka Michala Symerského (KSČM) se o spuštění provozu uvažuje kolem roku 2018. "Studie vybrala pro spalovnu čtyři lokality. Na prvním místě je areál teplárny v Přerově, na druhém Mohelnice, na třetím cukrovar v Prosenici na Přerovsku. Čtvrté místo je nespecifikované, šlo by o společný záměr recyklovatelné linky na papír spojené s energetickým využitím odpadu," uvedl Symerský.

Lokality odborníci posuzovali podle sedmi kritérií. Přerov vychází nejlépe, co se týče ekonomiky i připravenosti. "Je to jediná lokalita, kde by došlo i k odstavení dosavadního nevyhovujícího kotle a tím i k úspoře v emisích a v 70.000 tunách uhlí," uvedla vedoucí oddělení ochrany životního prostředí Zuzana Ochmanová.

Odborná studie, kterou dnes hejtmanství zveřejnilo, řeší hlavně to, jak by se mělo s odpady v budoucnu nakládat. Řeší i možnosti třídění a sběru nebezpečného odpadu. V Olomouckém kraji je 14 skládek komunálního odpadu.

 

Zdroj: českénovinky.cz