Více času na podstatné

Sdělení MŽP k přechodnému národnímu plánu ČR

14.07.2015 15:34

Ve Věstníku Ministerstva životního prostředí bylo zveřejněno sdělení k přechodnému národnímu plánu podle zákona o ochraně ovzduší. Tato skutečnost má bezprostřední dopad na dotčená zařízení, provozovaná v režimu integrované prevence. Postup povolujících úřadů a provozovatelů ve věci přechodného národního plánu je podrobně řešen v příslušném metodickém pokynu, kde účelem textu je provozovatelům, povolujícím úřadům a kontrolním orgánům v této oblasti přiblížit vazbu mezi relevantními ustanoveními zákona o integrované prevenci, zákona o ochraně ovzduší a jinými právními předpisy, stejně jako sjednotit výkon státní správy v souvislosti s touto problematikou. Oba dokument je možné si stáhnout na konci článku.

Cílem Přechodného národního plánu je prostřednictvím postupného snižování celkových ročních emisí tuhých znečišťujících látek, oxidu siřičitého a oxidů dusíku ze spalovacích stacionárních zdrojů zahrnutých do Přechodného národního plánu, dosáhnout připravenosti na plnění emisních limitů stanovených s účinností od 1. ledna 2016 ve vyhlášce č. 415/2012 Sb., o přípustné úrovni znečišťování a jejím zjišťování a o provedení některých dalších ustanovení zákona o ochraně ovzduší, a to nejpozději k 1. červenci 2020.

K dosažení výše uvedeného cíle slouží emisní stropy pro tuhé znečišťující látky, oxid siřičitý a oxidy dusíku, které budou těmto spalovacím stacionárním zdrojům stanoveny krajskými úřady v integrovaných povoleních jako závazné podmínky provozu. Tyto emisní stropy jsou uvedeny v příloze č. 2 k tomuto plánu. Jejich součty uvedené v příloze č. 5 k tomuto plánu pro tuhé znečišťující látky, oxid siřičitý a oxidy dusíku jsou pro Českou republiku nepřekročitelné.

Česká republika se rozhodla pro využití přechodného národního plánu, neboť by u dotčených spalovacích stacionárních z časových důvodů nebylo možné zrealizovat investice nezbytné k zajištění plnění nových emisních limitů od 1. ledna 2016.

 

Dokument ke stažení: