Více času na podstatné

Připomínky: Zpráva o životním prostředí ČR 2019

06.01.2021 17:12

Zpráva o životním prostředí České republiky (dále jen „Zpráva“) je na základě zákona č. 123/1998 Sb., o právu na informace o životním prostředí, usnesení vlády č. 446/1994 a usnesení vlády č. 934/2014 každoročně předkládána ke schválení vládě České republiky a následně k projednání Poslanecké sněmovně a Senátu Parlamentu ČR. Nejpozději do tří měsíců od jejího schválení vládou musí být zveřejněna.

Počínaje Zprávou o životním prostředí České republiky za rok 2005 je zpracováním dokumentu pověřena CENIA, česká informační agentura životního prostředí.

Zpráva je oficiálním zdrojem informací o životním prostředí v ČR, které jsou využitelné jak pro podporu výkonu státní správy, tak pro informování veřejnosti. Představuje dokument, který umožňuje souhrnný přehled o stavu a vývoji složek životního prostředí a jejich zátěží.

V roce 2018 došlo na základě diskuze mezi zpracovatelem, MŽP a příslušnými výbory Poslanecké sněmovny a Senátu Parlamentu ČR k úpravě konceptu Zprávy. Bylo dohodnuto, že Zpráva o životním prostředí v jejím dosavadním pojetí bude zpracována jednou za dva roky. V mezidobí bude zpracováno shrnutí nejdůležitějších informací o stavu a vývoji životního prostředí. Publikování a aktualizace dat probíhá i nadále na webovém portále Informačního systému statistiky a reportingu (ISSaR). V letošním roce, tj. v roce 2020, je Zpráva za rok 2019 předkládána ve stručném znění.

Zpráva 2019 je dělena do tematických celků, které jsou věnovány jednotlivým složkám životního prostředí a hospodářským faktorům, které stav životního prostředí ovlivňují: Klimatický systém, Ovzduší, Vodní hospodářství a jakost vody, Příroda a krajina, Lesy, Půda a zemědělství, Průmysl a energetika, Doprava, Materiálové toky, Odpady a Financování. Tematické celky vycházejí z jednotlivých indikátorů životního prostředí a obsahují také informace o mezinárodním srovnání v dané oblasti. Zpráva 2019 je v úvodu, stejně jako předchozí ročníky Zprávy, doplněna o souhrnné informace v podobě hlavního sdělení a hlavních zjištění Zprávy. Zpráva navíc obsahuje informace o stavu jednotlivých národních parků v ČR, stručné vyhodnocení vnímání životního prostředí českou veřejností, a také uvádí v závěru stručný přehled globálních megatrendů a příklady slabých signálů a nastupujících trendů ovlivňujících stav životního prostředí v ČR.

Harmonogram přípravy Zprávy 2019 byl posunut o tři měsíce oproti běžné praxi, a to z důvodu odložení ohlašovacích povinností týkajících se životního prostředí pro soukromou i veřejnou sféru o tři měsíce s ohledem na vyhlášený stav nouze kvůli pandemii COVID-19. Zároveň nejsou některá data pro rok 2019 v rámci kapitol Klimatický systém, Ovzduší, Půda a zemědělství, Průmysl a energetika, Doprava, Materiálové toky a Odpady, vlivem metodiky jejich vykazování a zpracování k dispozici. V případě, že budou některá data pro rok 2019 ve finální podobě k dispozici až po termínu předložení Zprávy do vlády ČR, dojde k jejich aktualizaci pouze v tabelárních přehledech publikovaných ve Statistické ročence životního prostředí ČR 2019 a také na webovém portále Informačního systému statistiky a reportingu (ISSaR).

 

Dokument ke stažení: