Více času na podstatné

Nejvyšší správní soud zpětně zrušil výběr daní z emisních povolenek

14.07.2015 15:15

Český stát se může pomalu připravovat na navrácení 7,5 miliardy korun, které v letech 2011 až 2012 vybral od energetických společností zdaněním do té doby zdarma přidělovaných emisních povolenek, píše dnes server iHNED. Nejvyšší správní soud totiž zrušil rozhodnutí Finančního ředitelství v Praze, které vyměřilo společnosti Ško-Energo darovací daň ve výši 20,5 milionu korun. Suma sice není nějak závratná, ale jedná se hlavně o precedent. Loni požádal finanční úřady o navrácení peněz i ČEZ, u něj se mělo jednat o 5,3 miliardy korun.

Nejvyšší správní soud zrušil rozhodnutí Finančního ředitelství v Praze, kterým byla společnosti ŠKO-ENERGO vyměřena daň darovací z bezúplatného nabytí povolenek na emise skleníkových plynů. V dalším řízení bude muset Odvolací finanční ředitelství (na které přešla působnost FŘ v Praze) posoudit, zda byla česká právní úprava v souladu s evropskou směrnicí týkající se obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů, podle které měl členský stát rozdělit v pětiletém období počínajícím rokem 2008 alespoň 90 % povolenek zdarma.

Ve věci již dříve rozhodoval Soudní dvůr EU, který v rozsudku ze dne 26. 2. 2015 uvedl, že darovací daň představuje poplatek za přidělení emisní povolenky, který je neslučitelný s požadavkem na bezplatné přidělení povolenek. Směrnice však členskému státu umožnila zpoplatnit 10 % emisních povolenek. Uplatnění daně darovací je tedy v rozporu s právem EU pouze tehdy, pokud nerespektuje horní hranici 10%. Dodržení této hranice je nutno posoudit z počtu povolenek rozdělených v dotčeném odvětví, nikoliv z celkového počtu Českou republikou rozdaných povolenek.

Vzhledem k nutnosti zachování kasačního principu soudního přezkumu a k tomu, že Nejvyšší správní soud nedisponuje údaji o přesném počtu povolenek rozdělených v dotčeném odvětví (odvětví energetiky), nemohl tento soud zhodnotit, zda byla horní hranice povoleného zpoplatnění povolenek dodržena. Poskytl však Odvolacímu finančnímu ředitelství podrobný návod, jak má soulad daně darovací s požadavkem směrnice posoudit. Pokud by počet zdaněných povolenek přesáhl 10% hranici, byla by darovací daň z nabytí povolenek převyšujících tuto hranici vyměřena neoprávněně z důvodu rozporu s právem EU.

Mimořádnou dvaatřicetiprocentní daň z povolenek, jež stát rozdával firmám zdarma z přídělu schváleného Evropskou unií, zavedla na dva roky Nečasova vláda. Mělo se jednat o jeden z příjmů rozpočtu, kterým chtěla vláda omezovat dopady prudce rostoucí podpory obnovitelných zdrojů, v té době hlavně slunečních elektráren. Jenomže podle evropských směrnic mělo být minimálně 90 procent povolenek přidělováno firmám zdarma.

 

Dokument ke stažení:

Celé rozhodnutí Nejvyššího správního soudu ze dne 9. července 2015 sp. zn. 1 Afs 6/2013 - ZDE

 

 

Zdroj: iHNED.cz, Nejvyšší správní soud