Více času na podstatné

MŽP: Šlehačkové bomby s oxidem dusným v žádném případě nepatří do směsného odpadu

20.09.2024 13:51

Ministerstvo životního prostředí upozornili provozovatelé zařízení na energetické využití odpadů na zcela nový fenomén, kterým je zvýšený výskyt velkých tlakových nádob obsahujících oxid dusný ve směsném komunálním odpadu. Pokud tyto obaly od rajského plynu skončí v černé popelnici mohou být nebezpečné.

Ministerstvo životního prostředí upozorňuje subjekty uvádějící na trh tlakové nádoby obsahujících oxid dusný (někdy označované jako tzv. šlehačkové bomby – exotic whip, flawour whip, smart whip) na nutnost dodržovat zákon o obalech. Podle něj se v případě těchto tlakových nádob dodávaných konečným spotřebitelům jedná o prodejní obaly, u kterýchje potřeba plnit veškeré povinnosti, zejména zpětný odběr a využití odpadu z těchto tlakových nádob.

V případě, že dodavatelé na trh nesplní povinnost zpětného odběru nebo využití odpadu z obalů, hrozí danému subjektu nebo osobě pokuta až do výše 10 milionů korun.

Vyprázdněné tlakové nádoby tedy patří výhradně do míst zpětného odběru, sběrných dvorů či zařízení k tomu určených. Špatné třídění těchto obalů může být vysoce rizikové jak pro náhodné občany, tak pro zaměstnance zařízení, kde se poloprázdné lahve s plynem objeví. Exploze a následné zahoření mohou poškodit i svozovou techniku, třídicí linku nebo zařízení na energetické využití odpadů.

Problém v současné době řeší například společnost Pražské služby v ZEVO Malešice, kam se sváží směsný komunální odpad z celé Prahy. Zdejší pracovníci v odpadu objeví týdně zhruba 120 nádob od plynu. Výbuchy těchto velkých tlakových nádob poškozují zařízení spalovny a způsobují jeho nenadálé a finančně náročné odstávky.