Více času na podstatné

Končily v koši. Teď vznikl návod, jak dostat nevydané obědy z jídelen k lidem v nouzi

17.03.2022 09:15

Organizace Zachraň jídlo vydala brožuru určenou pro provozovatele jídelen, cateringů a charitativních organizací, která shrnuje podmínky pro darování vařeného jídla. Vůbec poprvé tak vznikl ucelený a praktický návod pro redistribuci v Česku. Ve větších provozech zbývá denně až 25 kg nevydaných pokrmů, které by se tak mohly zachránit. Organizace aktuálně zkouší manuál
v praxi, a to při převozu pokrmů do azylového domu a do zařízení, kde jsou ubytováni uprchlíci z Ukrajiny. Připravuje se i aplikace, která by celý proces měla ulehčit.

„Přijde nám nesmyslné vyhazovat kvalitní obědy, do nichž kuchaři vložili maximum energie, když mohou posloužit lidem, kteří na ně nemají peníze,” říká Anna Strejcová, ředitelka Zachraň jídlo, tedy organizace, která se v České republice snaží zavést systém na darování. „Z každé větší závodní jídelny by se tak mohlo zachránit 10-20 nevydaných obědů denně, které teď končí v gastroodpadu,” upřesňuje Strejcová. Podobný systém na záchranu pokrmů z jídelen, hotelů či konferencí už běží například v Itálii či Portugalsku.
V Česku má podle Strejcové bariéry prolomit nově vydaný manuál Jak darovat hotové pokrmy.

První takový dokument v České republice
Manuál vyjasňuje podmínky pro darování, aby dárci a příjemci pokrmů neměli obavy z možných sankcí. „Když jsme dávali dohromady podklady, jednalo se skoro o detektivní práci. Pátrali jsme ve vyhláškách a kontaktovali právníky i státní správu. To vše, abychom měli na stole ucelený přehled podmínek, který dosud nikdo nevytvořil,“ popisuje psaní dokumentu projektová manažerka Denisa Rybářová ze Zachraň jídlo. Konzultace probíhaly s právníky, na Ministerstvu zemědělství, Ministerstvu financí, s hlavní hygieničkou, na Státní zemědělské a potravinářské inspekci a dalších úřadech. 



Výsledkem je příručka o 24 stranách s názvem Jak darovat hotové pokrmy? V ní se zájemci dozví, kdo nese právní odpovědnost za nezávadnost pokrmů, jaké hygienické předpisy je nutné dodržovat, jak je to s odpočtem DPH při darování a jak se liší darování z komerčních subjektů a příspěvkových organizací. V příloze jsou pak k dispozici vzory předávacího protokolu a analýzy kritických bodů HACCP, která zajišťuje bezpečnost potravin.

 

Redistribuce v praxi: Azylový dům i zařízení s uprchlíky

Převoz hotových pokrmů má sloužit lidem v nouzi, jako jsou senioři, rodiče samoživitelé, lidé bez přístřeší i uprchlíci z Ukrajiny. „Teplé, plnohodnotné jídlo je pro naše klienty luxus. Mnoho z nich teď jí, co kde najdou. V důsledku nesprávné životosprávy a absence plnohodnotné stravy často trpí zažívacími problémy, které dále přecházejí v chronická onemocnění,” říká Hana Štěpánová z Azylového domu sv. Terezie v pražském Karlíně, podle které počet lidí v nouzi v posledních letech významně stoupá mimo jiné kvůli dopadům pandemie. Zachraň jídlo nyní tvoří databázi jídelen, charit, či uprchlických center v Praze, které by o redistribuci měli zájem, podmínky jsou na webu.

Darování nevydaných pokrmů může pomoci i ukrajinským uprchlíkům. V týdnu od 14. březná pilotuje Zachraň jídlo převozy k lidem v nouzi, včetně zařízení pro uprchlíky. Logistiku zajišťuje firma DoDo. „Iniciativu Zachraň jídlo dlouhodobě sledujeme a v její činnosti vidíme velký společenský přínos, protože kombinuje boj s plýtváním a pomoc potřebným. Jsme proto rádi, že můžeme také přiložit ruku k dílu a projektu pomoci tím, co nám jde nejlépe – zajištěním kvalitní městské logistiky. Logistiku humanitární pomoci se snažíme napříč zeměmi zajišťovat od počátku konfliktu a velmi nás těší, že intenzita pomoci ze strany firem ani jednotlivců stále nepolevuje,“ komentuje projekt Michal Menšík, CEO DoDo Group.


Příručkou to nekončí

Vydáním manuálu se podařilo odstranit první z bariér, kvůli kterým dosud k darování pokrmů nedochází.

 Zachraň jídlo nyní pracuje na vytvoření platformy, díky které se budou moci propojit velké gastroprovozy s charitami v okolí, celý proces by se tak zrychlil.

S vytvořením platformy pomáhají dobrovolníci z komunity expertních dobrovolníků Česko.Digital. Dále chce Zachraň jídlo řešit také specifické případy darování ze školních,  nemocničních jídelen. Pomoct v další práci mohou jednotlivci i firmy příspěvkem ve sbírce na portálu Darujme nebo expertním poradenstvím v oblasti legislativy, logistiky a dalších. 


Manuál Jak darovat hotové pokrmy? a podpůrné materiály: https://bit.ly/36iXYqC