Více času na podstatné

Evropský parlament je proti zvyšování cen emisních povolenek

16.04.2013 17:15

Poslanci v úterý hlasovali proti zmražení aukcí části emisních povolenek, jehož cílem bylo zvýšit cenu unijních "povolení znečišťování". Dle většiny poslanců by manipulace s počtem povolenek podkopala důvěru v systém pro obchodování s emisními povolenkami (ETS), jež má snížit emise skleníkových plynů. V samostatném hlasování poslanci vyjádřili souhlas s dočasným vyjmutím mezikontinentálních letů ze systému ETS.

Návrh na zmražení povolenek, tzv. "backloading", byl zamítnut malou menšinou - pro pozměňovací návrh zamítající návrh hlasovalo 334 poslanců, 315 bylo proti a 63 se zdrželo hlasování. Návrh se nyní vrací zpět do výboru pro životní prostředí.

Dle poslanců, kteří byli proti návrhu je potřeba hlubší reforma ETS. Obávají se také, že manipulování s počtem povolenek by mohlo ohrozit důvěru hráčů ve stávající systém ETS. Dle dalších poslanců by zvýšení ceny uhlíku podkopalo konkurenceschopnost evropského průmyslu a bylo by přeneseno na účty za energie domácností.

Zastánci návrhu naopak argumentovali, že přebytek povolenek musí být korigován, aby systém fungoval, jak má. Vyšší cena uhlíku by dle zastánců návrhu urychlila přechod EU k bezuhlíkové ekonomice díky stimulaci investic a inovací. Mohla by také pomoci propojit evropský trh s povolenkami s trhy jiných regionů.

"Dnešního hlasování hluboce lituji. Znamená začátek renacionalizace politiky v oblasti klimatu", uvedl zpravodaj EP Matthias Groote (S&D, DE). "Tento způsob vedení politiky nahrává klimatickým skeptikům. Odmítnutí návrhu na backloading oslabuje systém obchodování s emisními povolenkami EU a ohrožuje naše cíle v oblasti klimatu", dodal.

 

Čtěte také:
Direkt pro Temelín? Povolenky zůstanou levné, dostavba může ztratit smysl (E15.cz)
Komise bude mít s prosazením změn v EU ETS problémy, shodují se odborníci (EurActiv.cz)

Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/direkt-pro-temelin-povolenky-zustanou-levne-dostavba-muze-ztratit-smysl-975119#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

 

Výjimka z ETS pro mezikontinentální lety

Samostatný legislativní návrh, jehož zpravodajem je Peter Liese (ELS, DE), byl přijat poměrem hlasů 577 (pro): 114 (proti): 21 (zdrželo se hlasování). Obsahuje dohodu s Radou o dočasném pozastavení ETS pro mezikontinentální lety, s cílem usnadnit nalezení globální dohody v rámci Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO).

"Emise z letecké dopravy od roku 1990 víceméně zdvojnásobily. Neustále narůstají", uvedl zpravodaj Peter Liese (ELS, DE). "Námitky zemí mimo EU ohledně jejich začlenění do ETS nejsou opodstatněné. Jen pozastavujeme čas, protože chceme docílit celosvětové úmluvy v rámci ICAO. Tuto výjimku budeme akceptovat pouze po dobu jednoho roku". Zpravodaj EP vyzval EU, aby v průběhu jednání apelovala na ministra zahraničí USA Johna Kerryho: "Pokud neučiní USA po přijetí klimatického Kerryho-Liebermanova zákona snahy k dosažení dohody v ICAO, pan Kerry ztratí důvěryhodnost."

 

Souvislosti

ETS, trh s povolenkami založený v roce 2005, stanoví celkový strop emisí, který se postupně v dlouhodobém horizontu snižuje. Do roku 2020 budou emise z průmyslových odvětví, na něž se ETS vztahuje, o 21% nižší než v roce 2005.

Pod tímto stropem společnosti dostávají či si kupují povolenky, které jsou draženy členskými státy. Jedna povolenka odpovídá jedné tuně emisí CO2. Společnosti mohou také nevyužité povolenky prodávat. Omezením nabídky povolenek je zajištěno, že mají hodnotu, což vede k odměňování společností, které investují do snížení emisí.


Postup: Spolurozhodování (řádný legislativní postup), 1.čtení (ETS); spolurozhodování (řádný legislativní postup), dohoda v 1.čtení (letectví)