Více času na podstatné

ECHA aktualizovala administrativní poplatky. MSP mohou ušetřit 50 procent.

08.03.2013 08:00

Správní rada ECHA aktualizovala administrativní poplatky. Kromě toho společnosti, které po upozornění ECHA správně upraví svoji velikost, mohou mít za určitých podmínek administrativní poplatky sníženy o 50 procent.

Nařízení Komise (ES) č. 340/2008 o poplatcích a platbách umožňuje podstatné snížení poplatků společnostem, které jsou definované jako mikro, malé a střední. Společnosti svoji velikostní kategorii uvádějí už při založení účtu v REACH—IT a ještě ji znovu potvrzují při předložení registrace. Článek 13(4) tohoto nařízení zplnomocňuje ECHA účtovat poplatky od žadatelů o registraci, kteří nemohou doložit oprávněnost takového snížení poplatku podle deklarované MSP velikostní kategorie. ECHA pak vybere částku zbývající do plné výše registračního poplatku a dále administrativní poplatek.

ECHA znovu vyzývá společnosti, aby si ověřily správnost jimi uvedených velikostních kategorií a předešly tak placení administrativních poplatků.

Ve shodě s rozhodnutím správní rady (MB/21/2012/D), které vstoupilo v platnost 12. 2. 2013, mohou společnosti s nesprávně uvedenou velikostí získat výhodu 50% snížení administrativního poplatku, pokud do požadovaného termínu uvedou správnou velikostní kategorii podle instrukcí v žádosti ECHA.

 

Ve změně rozhodnutí správní rady je upravená stupnice s administrativními poplatky (viz tabulka):

Velikost společnosti Administrativní poplatek (EUR)
Velká (ne MSP)

19 900

Střední

13 900

Malá

  7 960

 

Tento administrativní poplatek však nebude účtován v případě, kdy žadatel o registraci ve vlastním zájmu informuje ECHA písemně formou prohlášení o chybném uvedení kategorie MSP ještě před tím, než od ECHA obdrží žádost o prokázání uvedené velikosti. Toto prohlášení je třeba učinit prostřednictvím on—line formuláře kontaktního místa ECHA.

ECHA si vyhrazuje právo na zrušení registračních čísel registrujícím, kteří po dokončení procesu ověření velikosti společnosti nechtějí doplatit zbývající část poplatku.

 

Další informace:

Celá zpráva ECHA v anglickém jazyce

 

Zdroj: MPO