Více času na podstatné

ČIŽP: V lesích je nutné používat biologicky odbouratelné oleje. Jinak hrozí pokuta

20.09.2024 14:01

Tradiční motorové oleje, které se v přírodě nerozkládají, mohou způsobit dlouhodobé znečištění lesní půdy a vody. I malé množství takového oleje může mít devastující dopad na životní prostředí. Používání biologicky odbouratelných olejů je zásadní pro ochranu lesních ekosystémů a je proto také zakotveno v zákoně. 

Česká inspekce životního prostředí se touto problematikou zabývá systematicky, a to prostřednictvím pravidelných kontrol mechanizace a motorových pil v lesích. Za používání nevhodných olejů v lesích může inspekce uložit pokutu dle zákona o České inspekci životního prostředí a její působnosti v ochraně lesa.

Inspektoři ČIŽP se v roce 2024 opět zaměřili na kontrolu dodržování povinnosti používat v lesích k mazání řetězů motorových pil pouze biologicky odbouratelné oleje a v lesních strojích biologicky odbouratelnou hydraulickou kapalinu. Namátkové kontroly probíhají po celém území České republiky. Při jedné z kontrol v katastrálním území Písečská Smoleč zjistili inspektoři porušení této povinnosti, což vedlo k zastavení činnosti harvestoru a vyvážecí soupravy ve vlastnictví právnické osoby. Za porušení zákona byla v následném správním řízení uložena sankce.

“Biologicky odbouratelné oleje jsou navrženy tak, aby se v přírodním prostředí rozkládaly na neškodné látky, což snižuje riziko dlouhodobých škod. Používání těchto šetrných olejů v lesích nejen přispívá k zachování zdravých a produktivních lesů pro budoucí generace, ale také pomáhá předcházet postihům ze strany inspekce,” vysvětluje ředitelka odboru ochrany přírody, lesa a CITES Veronika Oušková. Pokuta za porušení zákona může dosahovat výše až 5 milionů  korun. Kromě ochrany lesních ekosystémů přispívají biologicky odbouratelné oleje také k ochraně vodních zdrojů, protože snižují riziko kontaminace podzemních vod a vodních toků, které jsou klíčové pro udržení biodiverzity a zdraví celé krajiny.