Více času na podstatné

Rámcový program TVIP 2024:

Úterý
12. 11. 2024
10,00 - 18,00 ODPADOVÉ FÓRUM
POTRAVINÁŘSTVÍ NA CESTĚ K UDRŽITELNOSTI
Hlavní sál
Středa
13. 11. 2024
9,00 - 18,00 ODPADOVÉ FÓRUM
POTRAVINÁŘSTVÍ NA CESTĚ K UDRŽITELNOSTI
Hlavní sál
APROCHEM
Mandlový sál
11,00 - 11,30 Autorská prezentace VÝVĚSEK
Spojovací chodba před Velkým sálem
19,00 - 00,00

Společenská večeře

(cimbálová muzika, volná zábava s konzumací vín a večerním rautem)

Čtvrtek
14. 11. 2024
9,00 - 13,00

Exkurze
Školící o a výcvikového zařízení HZS ČR - středisko Brno

Exkurze
Školící o a výcvikového zařízení HZS ČR - středisko Brno

Více zde: https://www.tretiruka.cz/konference/
Exkurze
Školící o a výcvikového zařízení HZS ČR - středisko Brno

Více zde: https://www.tretiruka.cz/konference

 

PROGRAM KE STAŽENÍ:

APROCHEM

 
Čas

Středa 13. 11. 2024

Mandlový sál

Číslo příspěvku
10:00 Zahájení
Společenské a geopolitické prostředí rizikového managementu

Ing. Jiří Študent, CEMC, z.s.
001
10:30 Implementace legislativních změn v rámci zákona o prevenci závažných havárií
Ing. Zuzana Machátová, MŽP
002
11:00 Aktuální informace o činnosti Odborného pracoviště pro prevenci závažných havárií Výzkumného ústavu bezpečnosti práce, v. v. i.
Ing. Martina Pražáková, VÚBP, v. v. i.
003
11:30 Zákon o kritické infrastruktuře: východiska a aktuální stav
kpt. Ing. David Patrman, Ph.D., MV-GŘ HZS ČR
004
12:00 Skladové hospodářství - prevence před úniky
Klára Šitavancová, Metal Arsenal s.r.o.
005
  PŘESTÁVKA - OBĚD  
13:30 Cvičení OXIRAN 2024 – Připravenost složek IZS a provozovatele objektu zařazeného do skupiny B na závažnou havárii
kpt. Mgr. Adam Hendrych, HZS, Středočeský kraj
006
14:00 Navrhované změny zákona č. 206/2015 Sb. z pohledu orgánů státní báňské správy
Ing. Miroslav Barbušín, ČBÚ v Praze
007
14:30 BLEVE - fenomén minulosti?
Ing. Štefan GYŐRÖG, KÚ Jihočeského kraje
008
  PŘESTÁVKA  
15:30 Moderní pohled na havárii v Záluží 1974
Ing. Michal Vitík, Univerzita Pardubice
009
16:00 Dekontaminace horninového prostředí a podzemních vod
Mgr. Petr Nakládal, Nakládal, s.r.o.
010
16:30 Vlny veder a jejich dopady
RNDr. Ing. Jaroslav Rožnovský, CSc., Český hydrometeorologický ústav
011
17:00 Diskuse, využití AI v rizikovém managementu
Jakub Haláček, Unicorn Research Centee, z.ú.
012
19:00 Společenský večer  

 

Pozn.: kompletní přehled příspěvků včetně anotací naleznete v části APROCHEM.

ODPADOVÉ FORUM / POTRAVINY NA CESTĚ K UDRŽITELNOSTI

 
čas Úterý 12. 11. 2024
Hlavní sál
číslo příspěvku
9:55 Zahájení  
10:00 Možnosti využití vedlejších produktů a odpadů z potravinářské výroby a zemědělství při výrobě hnojiv
Ing. Jaroslav Houček, Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
202
10:20 Možnosti využití zbytků z potravinářské výroby a potravin nevhodných k lidské spotřebě ke krmení hospodářských zvířat
Ing. Michal Beránek, Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Sekce zemědělských vstupů, Oddělení krmiv
201
10:40 Zemědělsko-potravinářské vedlejší produkty: zdroj živin a biologicky aktivních látek
Ing. Jan Bedrníček, Ph.D., Ing. František Lorenc, Ph.D., doc. Ing. Pavel Smetana, Ph.D., doc. Ing. Jan Bárta, Ph.D., Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Fakulta zemědělská a technologická
205
11:00 Jaké vedlejší potravinářské a zemědělské produkty a odpady jsou a nejsou vhodné k bioplynové digesci
Ing. Petra Wojnarová, Ph.D., MSc. eng. Piotr Jachimowicz, Ing. Jiří Rusín, Ph.D., VŠB-TU Ostrava, CEET, Institut environmentálních technologií
214
 

PŘESTÁVKA

 
11:40 Výsledky pilotního testování zahušťovače kalů v mlékárenském průmyslu
Ing. Jan Pavlík, ASIO TECH, spol. s r.o.; Ing. Jakub Tobiáš, RADKA, spol. s r.o., Pardubice
101
12:00 Synergie při zpracování potravinářských odpadů na čistírnách odpadních vod
Ing. Radka Rosenbergová, Veolia Holding ČR, a.s.
210
12:20 Využití odpadní rostlinné biomasy k inhibici fytopatogenních mikromycet
Ing. Karel Fous, Výzkumný ústav pivovarský a sladařský a.s. & Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Ústav biotechnologie; prof. Ing. Tomáš Brányik, Ph.D., Výzkumný ústav pivovarský a sladařský a.s.; Ing. Radoslav Koprna, Ph.D., Mgr. Jan Humplík, Ph.D., Univerzita Palackého v Olomouci, Přírodovědecká fakulta, Katedra chemické biologie; Mgr. Kateřina Perničková, Ph.D., Ústav experimentální botaniky AV ČR, Laboratoř růstových regulátorů & Univerzita Palackého v Olomouci, Přírodovědecká fakulta; doc. RNDr. Michaela Sedlářová, Ph.D., Univerzita Palackého v Olomouci, Přírodovědecká fakulta, Katedra botaniky; Ing. Jan Konečný, První Jílovská, a.s., Divize Exar
102
12:40 Udržitelný protein budoucnosti
Jana Vašíčková, Reploid Group, a.s.
221
13:00 OBĚD  

 

čas Úterý 12. 11. 2024
Hlavní sál
číslo příspěvku
14:00 Vedľajšie produkty potravinárskeho priemyslu – perspektívne suroviny pre výrobu funkčných potravín
Eva Ivanišová, Miriam Solgajová, Zuzana Mašková, Zuzana Barboráková, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, Ústav potravinárstva a Potravinový inkubátor SPU v Nitre
204
14:20 Hroznové výlisky ako funkčná prísada pri výrobe trvanlivého pečiva
Eva Ivanišová, Pavol Trebichalský, Ľuboš Harangozo, Tomáš Tóth, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, Ústav potravinárstva a Potravinový inkubátor SPU v Nitre, Slovensko
203
14:40 Posúdenie potenciálu repkového proteínu produkovaného z repkových šrotov ako doplnku do cereálnych výrobkov a produktov s vyšším obsahom proteínov
Ing. Valentína Kafková, Slovenská technická univerzita v Bratislave, Fakulta chemickej a potravinárskej technológie, Ústav potravinárstva a výživy, Oddelenie potravinárskej technológie, Slovensko; Ing. Vladimír Krasňan, PhD., Ing. Ján Janošovský, PhD., Centrum výskumu a vývoja, s.r.o., Leopoldov, Slovensko; Anna Procházková, Enviral, a.s., Leopoldov, Slovensko; Ing. Zlatica Kohajdová, PhD., Slovenská technická univerzita v Bratislave, Fakulta chemickej a potravinárskej technológie, Ústav potravinárstva a výživy, Oddelenie potravinárskej technológie, Slovensko
209
15:00 Rekonstrukce a rozšíření odpadové bioplynové stanice EFG Vyškov BPS
Ondřej Černý, Energy financial group a.s.
236
15:20 Unlocking the Potential of Wine Industry By-products: Polyphenol-Rich Waste Materials for Pharmaceutical and Food Applications
Ing. Michaela Ottová, doc. Ing. Olga Maťátková, Ph.D., UCT Prague
104
15:40 Paradox luxusu a udržitelnosti českých klasických šumivých vín
Ing. Mgr. Martin Prokeš, Ph.D., Mendelova univerzita v Brně
230
16:00 Udržitelnost při výrobě piva
Ing. Tomáš Kinčl, Ph.D., Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Ústav biotechnologie
211
  PŘESTÁVKA  
16:40 Potenciál nevyužitých vedlejších živočišných produktů tukové povahy ze zvěřiny
Ing. Tereza Novotná, prof. Ing. Pavel Mokrejš, Ph.D., Ing. Jana Pavlačková, Ph.D., Ing. Robert Gál, Ph.D., Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická
218
17:00 Valorization of Chicken Deboner Residues: Gelatin Extraction and Application
Ing. Orsolya Bystricky-Berezvai, prof. Ing. Pavel Mokrejš, Ph.D., Tomas Bata University in Zlín, Faculty of Technology, Department of Polymer Engineering; Ing. Robert Gál, Ph.D., Tomas Bata University in Zlín, Faculty of Technology, Department of Food Technology; Ing. Jana Pavlačková, Ph.D., Tomas Bata University in Zlín, Faculty of Technology, Department of Fat, Surfactant and Cosmetics Technology
213
17:20 Využití živočišných odpadů pro udržitelné zemědělství
Ing. Milena Rousková, Ph.D., Ing. Stanislav Šabata, Ing. Olga Šolcová, DSc., Ústav chemických procesů AV ČR, v. v. i.
217
17:40 Neplýtvat nestačí: Gastroodpady s potenciálem materiálového a energetického využití
Ing. Katarína Kajánková, Ph.D., Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, Fakulta životního prostředí
228
18:00 Gastroodpady a bioplasty: Perspektivní technologie k jejich využití
Doc. Ing. Josef Trögl, Ph.D., Ing. Katarína Kajánková, Ph.D., Ing. Hana Burdová, Ph.D., Ing. Sylvie Kříženecká, Ph.D., Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, Fakulta životního prostředí; Ing. Radek Vurm, Ph.D., Ing. Jana Kofroňová, VŠCHT v Praze; Ing. Radek Hořeňovský, Wasten, z.s.; RNDr. Thu Huong Nguyen Thi, Ph.D., Ing. Ivana Kadlečková, Ladislav Martinovský, RNDr. Ľuboš Vrtoch, Ph.D., Mgr. Pavel Kaule, Ing. Magda Škvorová, Ph.D., Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, Přírodovědecká fakulta; doc. Ing. Martin Hájek, Univerzita Pardubice
229

 

Pozn.: kompletní přehled příspěvků včetně anotací naleznete v části Konference POTRAVINÁŘSTVÍ NA CESTĚ K UDRŽITELNOSTI.

ODPADOVÉ FORUM / POTRAVINY NA CESTĚ K UDRŽITELNOSTI

 
čas Středa 13. 11. 2024
Hlavní sál
PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE
číslo příspěvku
9:00 Potravinový odpad z pohledu potravinářského průmyslu
Ing. Jan Pivoňka, Potravinářská Komora ČR
231
9:20 V JEDNÁNÍ
Madeta a.s.
232
9:40 V JEDNÁNÍ
Penam, a.s.
234
10:00 V JEDNÁNÍ
VŠCHT v Praze
235
10:20 Využití bílkovin hlízové šťávy
Ing. Lenka Kotlářová, Ing. Eva Slavíková, Lyckeby Amylex, a.s.
233
10:40 Cirkulární ekonomika v potravinářství: příklady dobré praxe a směřování legislativy
Mgr. Denis Bede, PhD., CYRKL Zdrojová platforma
108
 
11:00 Rekuperace kvasného CO2 v potravinářství
Milan Pecka, M-ex Production a WineGAS
216
 

PŘESTÁVKA

Autorská prezentace vývěsek

Ochutnávka produktů M-ex Production a WineGAS

 
12:00 Pokročilá metodologie výpočtu CO2 pro potravinářské produkty: Výzvy a řešení v českém kontextu
Ing. et Ing. Karel Kotoun, MiM, Greenometer, s.r.o.
224
12:20 Cesta cukrovarnictví k udržitelnosti: Příležitosti a výzvy při výrobě cukru v souladu s ESG principy
Martin Kolář, Tereos TTD, a.s.
220
12:40 Cirkulární ekonomika vedlejších produktů rostlinného původu
Mgr. Vladimír Mráz, Mráz Agro CZ, s.r.o.
215
13:00 OBĚD  

 

čas Středa 13. 11. 2024
Hlavní sál
ODPADY A GASTROODPADY
číslo příspěvku
14:00 Indikátory odpadového hospodářství
Doc. Ing. Radovan Šomplák, Ph.D., Ing. Jaroslav Pluskal, Ph.D., Vysoké učení technické v Brně
105
14:20 Vzdělávání obyvatel měst a obcí v problematice oběhového hospodářství
Ing. Michal Struk, Ph.D., Masarykova univerzita v Brně
107
14:40 Chemická recyklace jako další řešení využití plastových odpadů
Ing. Radek Pjatkan, Svaz chemického průmyslu ČR
227
15:00 CaviPlasma – velkoobjemová plazmová dekontaminační technika pro eliminaci sinic a dalších biologických kontaminantů
Doc. Mgr. Pavel Sťahel, Ph.D., Mgr. Jan Čech, Ph.D., Mgr. Lubomír Prokeš, Ph.D., Mgr. Barbora Pijáková, Ph.D., Masarykova Univerzita, Přírodovědecká fakulta; prof. Ing. Blahoslav Maršálek, CSc., Ing. Klára Odehnalová, Ph.D., RNDr. Štěpán Zezulka, Ph.D., Botanický ústav AV ČR, v.v.i.; doc. Ing. Pavel Rudolf, Ph.D., Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství, Odbor fluidního inženýrství Viktora Kaplana; prof. MVDr. Miroslava Palíková, Ph.D., doc. MVDr. Ivana Papežíková, Ph.D., Veterinární univerzita Brno, Ústav ekologie a chorob zoozvířat, zvěře, ryb a včel; Mgr. Jan Mendel, Ph.D., Ústav Biologie obratlovců AV ČR; prof. MUDr. Filip Růžička, Ph.D., MUDr. Jan Flodr, Mikrobiologický ústav FNUSA, Brno
106
15:20 Využití plazmatem aktivované vody v moderním zemědělství
Mgr. Ing. Lubomír Prokeš, Ph.D., Mgr. Jan Čech, Ph.D., doc. Mgr. Pavel Sťahel, Ph.D., doc. RNDr. Vít Gloser, Ph.D., Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta; prof. Ing. Blahoslav Maršálek, CSc., Botanický ústav AV ČR
225
  PŘESTÁVKA  
16:00 Odpady ze zpracování vína a kávy jako zdroj olejů
Ing. Ondřej Rudolf, Ph.D., Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická, Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
207
16:20 Segmentace spotřebitelů ve vztahu k třídění potravinového odpadu: motivace a bariéry pro zapojení do systému sběru
Ing. Irena Baláková, Ph.D., Mendelova univerzita v Brně, Provozně ekonomická fakulta, Ústav marketingu a obchodu
208
16:40 Potravinové odpady – výsledky výzkumu
Ing. Dagmar Vološinová, Ing. Robert Kořínek, Ph.D., Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v. v. i.
219
19:00 SPOLEČENSKÝ VEČER  

 

Pozn.: kompletní přehled příspěvků včetně anotací naleznete v části Konference POTRAVINÁŘSTVÍ NA CESTĚ K UDRŽITELNOSTI.

APROCHEM/ODPADOVÉ FÓRUM

 
Čas

Čtvrtek 14. 11. 2024

9:00 - 13:00 Exkurze:
Školící o a výcvikové zařízení HZS ČR - středisko Brno

 

ODPADOVÉ FORUM / POTRAVINY NA CESTĚ K UDRŽITELNOSTI

 
VÝVĚSKY
Spojovací chodba před Hlavním sálem
Autorská prezentace vývěsek: Středa 13. 11. 2024 11,20 – 12,00 hod.
číslo příspěvku
Komplexné spracovanie kávového odpadu na produkty s vyššou pridanou hodnotou
Ing. Valentína Kafková, Združenie Energy 21, Leopoldov, Slovensko; Ing. Ján Janošovský, PhD., Centrum výskumu a vývoja, s.r.o., Leopoldov, Slovensko
103
Algae as a substrate for biogas production: A review of key findings from literature on process optimization. Řasy jako substrát pro výrobu bioplynů: Přehled klíčových zjištění z literatury o optimalizaci procesů
MSc. eng. Piotr Jachimowicz, Ing. Petra Wojnarová, Ph.D., Ing. Jiří Rusín, Ph.D., VŠB-TU Ostrava, CEET, Institut Environmentálních Technologií, Ostrava
109
Plánování sběru a svozu komunálních odpadů
Ing. Vlastimír Nevrlý, Ph.D., doc. Ing. Radovan Šomplák, Ph.D., Vysoké učení technické v Brně
110
Řízená selektivita fotokatalytické redukce CO2 pomocí strukturního dopování TiO2
Ing. Miroslava Filip Edelmannová, PhD., Hana Kmentová, Zdeněk Baďura, Radek Zbořil, Lucie Obalová, Štěpán Kment, Kamila Kočí, VŠB-TU Ostrava, CEET, Institut environmentálních technologií, Ostrava
111
Králíci v srdci cirkulární ekonomiky: Zemědělsko-potravinářské vedlejší produkty jako klíčový zdroj krmiva
Ing. Peter Šufliarský, doc. Ing. Zdeněk Volek, Ph.D., Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Katedra mikrobiologie, výživy a dietetiky a Výzkumný ústav živočišné výroby v. v. i., Oddělení fyziologie výživy a jakosti produkce; doc. Ing. Lukáš Zita, Ph.D., Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Katedra chovu hospodářských zvířat
222
Vedlejší produkty agro-potravinářského sektoru využitelné v krmivech faremně chovaných králíků
Doc. Ing. Lukáš Zita, Ph.D. Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Katedra chovu hospodářských zvířat; Ing. Peter Šufliarský, doc. Ing. Zdeněk Volek, Ph.D. Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Katedra mikrobiologie, výživy a dietetiky a Výzkumný ústav živočišné výroby v. v. i., Oddělení fyziologie výživy a jakosti produkce; Ing. Vladimír Plachý, Ph.D., Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Katedra mikrobiologie, výživy a dietetiky
223
Biovodík - palivo budoucnosti aneb studium produkce vodíku pomocí Clostridium butyricum a Clostridium tyrobutyricum
Ing. Viktorie-Alexandra Pacasová, Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, Ústav chemie potravin a biotechnologií; Ing. Matěj Poulíček, prof. Ing. Josef Štětina, Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství, Ústav automobilního a dopravního inženýrství; prof. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D., Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, Ústav chemie potravin a biotechnologií
226
Vplyv hroznových výliskov na minerálne zloženie trvanlivého pečiva
Prof. Ing. Judita Lidiková, PhD., Ing. Natália Čeryová, PhD., prof. Ing. Janette Musilová, PhD., Ing. Pavol Trebichalský, PhD., Ing. Peter Czako, PhD., prof. RNDr. Alena Vollmannová, PhD., Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, Fakulta biotechnológie a potravinárstva, Ústav potravinárstva, Slovensko
237
Energeticky nenáročná solidifikace digestátu pro jeho možné komerční využití
Ing. Tomáš Weidlich, Ph.D., Ústav environmentálního a chemického inženýrství, FCHT Univerzita Pardubice
238


Pozn.: kompletní přehled příspěvků včetně anotací naleznete v části Konference POTRAVINÁŘSTVÍ NA CESTĚ K UDRŽITELNOSTI.