Více času na podstatné
Rámcový program TVIP 2024:
Úterý 12. 11. 2024 |
10,00 - 18,00 | ODPADOVÉ FÓRUM POTRAVINÁŘSTVÍ NA CESTĚ K UDRŽITELNOSTI Hlavní sál |
||
Středa 13. 11. 2024 |
9,00 - 18,00 | ODPADOVÉ FÓRUM POTRAVINÁŘSTVÍ NA CESTĚ K UDRŽITELNOSTI Hlavní sál |
APROCHEM Mandlový sál |
|
11,00 - 11,30 | Autorská prezentace VÝVĚSEK Spojovací chodba před Velkým sálem |
|||
19,00 - 00,00 |
Společenská večeře (cimbálová muzika, volná zábava s konzumací vín a večerním rautem) |
|||
Čtvrtek 14. 11. 2024 |
9,00 - 13,00 |
Exkurze
Exkurze
Školící o a výcvikového zařízení HZS ČR - středisko Brno Více zde: https://www.tretiruka.cz/konference/
Exkurze
Školící o a výcvikového zařízení HZS ČR - středisko Brno Více zde: https://www.tretiruka.cz/konference |
PROGRAM KE STAŽENÍ:
APROCHEM
Čas |
Středa 13. 11. 2024 Mandlový sál |
Číslo příspěvku |
10:00 | Zahájení Společenské a geopolitické prostředí rizikového managementu Ing. Jiří Študent, CEMC, z.s. |
001 |
10:30 | Implementace legislativních změn v rámci zákona o prevenci závažných havárií Ing. Zuzana Machátová, MŽP |
002 |
11:00 | Aktuální informace o činnosti Odborného pracoviště pro prevenci závažných havárií Výzkumného ústavu bezpečnosti práce, v. v. i. Ing. Martina Pražáková, VÚBP, v. v. i. |
003 |
11:30 | Zákon o kritické infrastruktuře: východiska a aktuální stav kpt. Ing. David Patrman, Ph.D., MV-GŘ HZS ČR |
004 |
12:00 | Skladové hospodářství - prevence před úniky Klára Šitavancová, Metal Arsenal s.r.o. |
005 |
PŘESTÁVKA - OBĚD | ||
13:30 | Cvičení OXIRAN 2024 – Připravenost složek IZS a provozovatele objektu zařazeného do skupiny B na závažnou havárii kpt. Mgr. Adam Hendrych, HZS, Středočeský kraj |
006 |
14:00 | Navrhované změny zákona č. 206/2015 Sb. z pohledu orgánů státní báňské správy Ing. Miroslav Barbušín, ČBÚ v Praze |
007 |
14:30 | BLEVE - fenomén minulosti? Ing. Štefan GYŐRÖG, KÚ Jihočeského kraje |
008 |
PŘESTÁVKA | ||
15:30 | Moderní pohled na havárii v Záluží 1974 Ing. Michal Vitík, Univerzita Pardubice |
009 |
16:00 | Dekontaminace horninového prostředí a podzemních vod Mgr. Petr Nakládal, Nakládal, s.r.o. |
010 |
16:30 | Vlny veder a jejich dopady RNDr. Ing. Jaroslav Rožnovský, CSc., Český hydrometeorologický ústav |
011 |
17:00 | Diskuse, využití AI v rizikovém managementu Jakub Haláček, Unicorn Research Centee, z.ú. |
012 |
19:00 | Společenský večer |
Pozn.: kompletní přehled příspěvků včetně anotací naleznete v části APROCHEM.
ODPADOVÉ FORUM / POTRAVINY NA CESTĚ K UDRŽITELNOSTI
čas | Úterý 12. 11. 2024 Hlavní sál |
číslo příspěvku |
9:55 | Zahájení | |
10:00 | Možnosti využití vedlejších produktů a odpadů z potravinářské výroby a zemědělství při výrobě hnojiv Ing. Jaroslav Houček, Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský |
202 |
10:20 | Možnosti využití zbytků z potravinářské výroby a potravin nevhodných k lidské spotřebě ke krmení hospodářských zvířat Ing. Michal Beránek, Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Sekce zemědělských vstupů, Oddělení krmiv |
201 |
10:40 | Zemědělsko-potravinářské vedlejší produkty: zdroj živin a biologicky aktivních látek Ing. Jan Bedrníček, Ph.D., Ing. František Lorenc, Ph.D., doc. Ing. Pavel Smetana, Ph.D., doc. Ing. Jan Bárta, Ph.D., Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Fakulta zemědělská a technologická |
205 |
11:00 | Jaké vedlejší potravinářské a zemědělské produkty a odpady jsou a nejsou vhodné k bioplynové digesci Ing. Petra Wojnarová, Ph.D., MSc. eng. Piotr Jachimowicz, Ing. Jiří Rusín, Ph.D., VŠB-TU Ostrava, CEET, Institut environmentálních technologií |
214 |
PŘESTÁVKA |
||
11:40 | Výsledky pilotního testování zahušťovače kalů v mlékárenském průmyslu Ing. Jan Pavlík, ASIO TECH, spol. s r.o.; Ing. Jakub Tobiáš, RADKA, spol. s r.o., Pardubice |
101 |
12:00 | Synergie při zpracování potravinářských odpadů na čistírnách odpadních vod Ing. Radka Rosenbergová, Veolia Holding ČR, a.s. |
210 |
12:20 | Využití odpadní rostlinné biomasy k inhibici fytopatogenních mikromycet Ing. Karel Fous, Výzkumný ústav pivovarský a sladařský a.s. & Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Ústav biotechnologie; prof. Ing. Tomáš Brányik, Ph.D., Výzkumný ústav pivovarský a sladařský a.s.; Ing. Radoslav Koprna, Ph.D., Mgr. Jan Humplík, Ph.D., Univerzita Palackého v Olomouci, Přírodovědecká fakulta, Katedra chemické biologie; Mgr. Kateřina Perničková, Ph.D., Ústav experimentální botaniky AV ČR, Laboratoř růstových regulátorů & Univerzita Palackého v Olomouci, Přírodovědecká fakulta; doc. RNDr. Michaela Sedlářová, Ph.D., Univerzita Palackého v Olomouci, Přírodovědecká fakulta, Katedra botaniky; Ing. Jan Konečný, První Jílovská, a.s., Divize Exar |
102 |
12:40 | Udržitelný protein budoucnosti Jana Vašíčková, Reploid Group, a.s. |
221 |
13:00 | OBĚD |
čas | Úterý 12. 11. 2024 Hlavní sál |
číslo příspěvku |
14:00 | Vedľajšie produkty potravinárskeho priemyslu – perspektívne suroviny pre výrobu funkčných potravín Eva Ivanišová, Miriam Solgajová, Zuzana Mašková, Zuzana Barboráková, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, Ústav potravinárstva a Potravinový inkubátor SPU v Nitre |
204 |
14:20 | Hroznové výlisky ako funkčná prísada pri výrobe trvanlivého pečiva Eva Ivanišová, Pavol Trebichalský, Ľuboš Harangozo, Tomáš Tóth, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, Ústav potravinárstva a Potravinový inkubátor SPU v Nitre, Slovensko |
203 |
14:40 | Posúdenie potenciálu repkového proteínu produkovaného z repkových šrotov ako doplnku do cereálnych výrobkov a produktov s vyšším obsahom proteínov Ing. Valentína Kafková, Slovenská technická univerzita v Bratislave, Fakulta chemickej a potravinárskej technológie, Ústav potravinárstva a výživy, Oddelenie potravinárskej technológie, Slovensko; Ing. Vladimír Krasňan, PhD., Ing. Ján Janošovský, PhD., Centrum výskumu a vývoja, s.r.o., Leopoldov, Slovensko; Anna Procházková, Enviral, a.s., Leopoldov, Slovensko; Ing. Zlatica Kohajdová, PhD., Slovenská technická univerzita v Bratislave, Fakulta chemickej a potravinárskej technológie, Ústav potravinárstva a výživy, Oddelenie potravinárskej technológie, Slovensko |
209 |
15:00 | Rekonstrukce a rozšíření odpadové bioplynové stanice EFG Vyškov BPS Ondřej Černý, Energy financial group a.s. |
236 |
15:20 | Unlocking the Potential of Wine Industry By-products: Polyphenol-Rich Waste Materials for Pharmaceutical and Food Applications Ing. Michaela Ottová, doc. Ing. Olga Maťátková, Ph.D., UCT Prague |
104 |
15:40 | Paradox luxusu a udržitelnosti českých klasických šumivých vín Ing. Mgr. Martin Prokeš, Ph.D., Mendelova univerzita v Brně |
230 |
16:00 | Udržitelnost při výrobě piva Ing. Tomáš Kinčl, Ph.D., Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Ústav biotechnologie |
211 |
PŘESTÁVKA | ||
16:40 | Potenciál nevyužitých vedlejších živočišných produktů tukové povahy ze zvěřiny Ing. Tereza Novotná, prof. Ing. Pavel Mokrejš, Ph.D., Ing. Jana Pavlačková, Ph.D., Ing. Robert Gál, Ph.D., Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická |
218 |
17:00 | Valorization of Chicken Deboner Residues: Gelatin Extraction and Application Ing. Orsolya Bystricky-Berezvai, prof. Ing. Pavel Mokrejš, Ph.D., Tomas Bata University in Zlín, Faculty of Technology, Department of Polymer Engineering; Ing. Robert Gál, Ph.D., Tomas Bata University in Zlín, Faculty of Technology, Department of Food Technology; Ing. Jana Pavlačková, Ph.D., Tomas Bata University in Zlín, Faculty of Technology, Department of Fat, Surfactant and Cosmetics Technology |
213 |
17:20 | Využití živočišných odpadů pro udržitelné zemědělství Ing. Milena Rousková, Ph.D., Ing. Stanislav Šabata, Ing. Olga Šolcová, DSc., Ústav chemických procesů AV ČR, v. v. i. |
217 |
17:40 | Neplýtvat nestačí: Gastroodpady s potenciálem materiálového a energetického využití Ing. Katarína Kajánková, Ph.D., Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, Fakulta životního prostředí |
228 |
18:00 | Gastroodpady a bioplasty: Perspektivní technologie k jejich využití Doc. Ing. Josef Trögl, Ph.D., Ing. Katarína Kajánková, Ph.D., Ing. Hana Burdová, Ph.D., Ing. Sylvie Kříženecká, Ph.D., Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, Fakulta životního prostředí; Ing. Radek Vurm, Ph.D., Ing. Jana Kofroňová, VŠCHT v Praze; Ing. Radek Hořeňovský, Wasten, z.s.; RNDr. Thu Huong Nguyen Thi, Ph.D., Ing. Ivana Kadlečková, Ladislav Martinovský, RNDr. Ľuboš Vrtoch, Ph.D., Mgr. Pavel Kaule, Ing. Magda Škvorová, Ph.D., Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, Přírodovědecká fakulta; doc. Ing. Martin Hájek, Univerzita Pardubice |
229 |
Pozn.: kompletní přehled příspěvků včetně anotací naleznete v části Konference POTRAVINÁŘSTVÍ NA CESTĚ K UDRŽITELNOSTI.
ODPADOVÉ FORUM / POTRAVINY NA CESTĚ K UDRŽITELNOSTI
čas | Středa 13. 11. 2024 Hlavní sál PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE |
číslo příspěvku |
9:00 | Potravinový odpad z pohledu potravinářského průmyslu Ing. Jan Pivoňka, Potravinářská Komora ČR |
231 |
9:20 | V JEDNÁNÍ Madeta a.s. |
232 |
9:40 | V JEDNÁNÍ Penam, a.s. |
234 |
10:00 | V JEDNÁNÍ VŠCHT v Praze |
235 |
10:20 | Využití bílkovin hlízové šťávy Ing. Lenka Kotlářová, Ing. Eva Slavíková, Lyckeby Amylex, a.s. |
233 |
10:40 | Cirkulární ekonomika v potravinářství: příklady dobré praxe a směřování legislativy Mgr. Denis Bede, PhD., CYRKL Zdrojová platforma |
108 |
11:00 | Rekuperace kvasného CO2 v potravinářství Milan Pecka, M-ex Production a WineGAS |
216 |
PŘESTÁVKA Autorská prezentace vývěsek Ochutnávka produktů M-ex Production a WineGAS |
||
12:00 | Pokročilá metodologie výpočtu CO2 pro potravinářské produkty: Výzvy a řešení v českém kontextu Ing. et Ing. Karel Kotoun, MiM, Greenometer, s.r.o. |
224 |
12:20 | Cesta cukrovarnictví k udržitelnosti: Příležitosti a výzvy při výrobě cukru v souladu s ESG principy Martin Kolář, Tereos TTD, a.s. |
220 |
12:40 | Cirkulární ekonomika vedlejších produktů rostlinného původu Mgr. Vladimír Mráz, Mráz Agro CZ, s.r.o. |
215 |
13:00 | OBĚD |
čas | Středa 13. 11. 2024 Hlavní sál ODPADY A GASTROODPADY |
číslo příspěvku |
14:00 | Indikátory odpadového hospodářství Doc. Ing. Radovan Šomplák, Ph.D., Ing. Jaroslav Pluskal, Ph.D., Vysoké učení technické v Brně |
105 |
14:20 | Vzdělávání obyvatel měst a obcí v problematice oběhového hospodářství Ing. Michal Struk, Ph.D., Masarykova univerzita v Brně |
107 |
14:40 | Chemická recyklace jako další řešení využití plastových odpadů Ing. Radek Pjatkan, Svaz chemického průmyslu ČR |
227 |
15:00 | CaviPlasma – velkoobjemová plazmová dekontaminační technika pro eliminaci sinic a dalších biologických kontaminantů Doc. Mgr. Pavel Sťahel, Ph.D., Mgr. Jan Čech, Ph.D., Mgr. Lubomír Prokeš, Ph.D., Mgr. Barbora Pijáková, Ph.D., Masarykova Univerzita, Přírodovědecká fakulta; prof. Ing. Blahoslav Maršálek, CSc., Ing. Klára Odehnalová, Ph.D., RNDr. Štěpán Zezulka, Ph.D., Botanický ústav AV ČR, v.v.i.; doc. Ing. Pavel Rudolf, Ph.D., Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství, Odbor fluidního inženýrství Viktora Kaplana; prof. MVDr. Miroslava Palíková, Ph.D., doc. MVDr. Ivana Papežíková, Ph.D., Veterinární univerzita Brno, Ústav ekologie a chorob zoozvířat, zvěře, ryb a včel; Mgr. Jan Mendel, Ph.D., Ústav Biologie obratlovců AV ČR; prof. MUDr. Filip Růžička, Ph.D., MUDr. Jan Flodr, Mikrobiologický ústav FNUSA, Brno |
106 |
15:20 | Využití plazmatem aktivované vody v moderním zemědělství Mgr. Ing. Lubomír Prokeš, Ph.D., Mgr. Jan Čech, Ph.D., doc. Mgr. Pavel Sťahel, Ph.D., doc. RNDr. Vít Gloser, Ph.D., Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta; prof. Ing. Blahoslav Maršálek, CSc., Botanický ústav AV ČR |
225 |
PŘESTÁVKA | ||
16:00 | Odpady ze zpracování vína a kávy jako zdroj olejů Ing. Ondřej Rudolf, Ph.D., Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická, Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
207 |
16:20 | Segmentace spotřebitelů ve vztahu k třídění potravinového odpadu: motivace a bariéry pro zapojení do systému sběru Ing. Irena Baláková, Ph.D., Mendelova univerzita v Brně, Provozně ekonomická fakulta, Ústav marketingu a obchodu |
208 |
16:40 | Potravinové odpady – výsledky výzkumu Ing. Dagmar Vološinová, Ing. Robert Kořínek, Ph.D., Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v. v. i. |
219 |
19:00 | SPOLEČENSKÝ VEČER |
Pozn.: kompletní přehled příspěvků včetně anotací naleznete v části Konference POTRAVINÁŘSTVÍ NA CESTĚ K UDRŽITELNOSTI.
APROCHEM/ODPADOVÉ FÓRUM
Čas |
Čtvrtek 14. 11. 2024 |
9:00 - 13:00 | Exkurze: Školící o a výcvikové zařízení HZS ČR - středisko Brno |
ODPADOVÉ FORUM / POTRAVINY NA CESTĚ K UDRŽITELNOSTI
VÝVĚSKY Spojovací chodba před Hlavním sálem Autorská prezentace vývěsek: Středa 13. 11. 2024 11,20 – 12,00 hod. |
číslo příspěvku |
Komplexné spracovanie kávového odpadu na produkty s vyššou pridanou hodnotou Ing. Valentína Kafková, Združenie Energy 21, Leopoldov, Slovensko; Ing. Ján Janošovský, PhD., Centrum výskumu a vývoja, s.r.o., Leopoldov, Slovensko |
103 |
Algae as a substrate for biogas production: A review of key findings from literature on process optimization. Řasy jako substrát pro výrobu bioplynů: Přehled klíčových zjištění z literatury o optimalizaci procesů MSc. eng. Piotr Jachimowicz, Ing. Petra Wojnarová, Ph.D., Ing. Jiří Rusín, Ph.D., VŠB-TU Ostrava, CEET, Institut Environmentálních Technologií, Ostrava |
109 |
Plánování sběru a svozu komunálních odpadů Ing. Vlastimír Nevrlý, Ph.D., doc. Ing. Radovan Šomplák, Ph.D., Vysoké učení technické v Brně |
110 |
Řízená selektivita fotokatalytické redukce CO2 pomocí strukturního dopování TiO2 Ing. Miroslava Filip Edelmannová, PhD., Hana Kmentová, Zdeněk Baďura, Radek Zbořil, Lucie Obalová, Štěpán Kment, Kamila Kočí, VŠB-TU Ostrava, CEET, Institut environmentálních technologií, Ostrava |
111 |
Králíci v srdci cirkulární ekonomiky: Zemědělsko-potravinářské vedlejší produkty jako klíčový zdroj krmiva Ing. Peter Šufliarský, doc. Ing. Zdeněk Volek, Ph.D., Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Katedra mikrobiologie, výživy a dietetiky a Výzkumný ústav živočišné výroby v. v. i., Oddělení fyziologie výživy a jakosti produkce; doc. Ing. Lukáš Zita, Ph.D., Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Katedra chovu hospodářských zvířat |
222 |
Vedlejší produkty agro-potravinářského sektoru využitelné v krmivech faremně chovaných králíků Doc. Ing. Lukáš Zita, Ph.D. Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Katedra chovu hospodářských zvířat; Ing. Peter Šufliarský, doc. Ing. Zdeněk Volek, Ph.D. Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Katedra mikrobiologie, výživy a dietetiky a Výzkumný ústav živočišné výroby v. v. i., Oddělení fyziologie výživy a jakosti produkce; Ing. Vladimír Plachý, Ph.D., Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Katedra mikrobiologie, výživy a dietetiky |
223 |
Biovodík - palivo budoucnosti aneb studium produkce vodíku pomocí Clostridium butyricum a Clostridium tyrobutyricum Ing. Viktorie-Alexandra Pacasová, Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, Ústav chemie potravin a biotechnologií; Ing. Matěj Poulíček, prof. Ing. Josef Štětina, Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství, Ústav automobilního a dopravního inženýrství; prof. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D., Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, Ústav chemie potravin a biotechnologií |
226 |
Vplyv hroznových výliskov na minerálne zloženie trvanlivého pečiva Prof. Ing. Judita Lidiková, PhD., Ing. Natália Čeryová, PhD., prof. Ing. Janette Musilová, PhD., Ing. Pavol Trebichalský, PhD., Ing. Peter Czako, PhD., prof. RNDr. Alena Vollmannová, PhD., Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, Fakulta biotechnológie a potravinárstva, Ústav potravinárstva, Slovensko |
237 |
Energeticky nenáročná solidifikace digestátu pro jeho možné komerční využití Ing. Tomáš Weidlich, Ph.D., Ústav environmentálního a chemického inženýrství, FCHT Univerzita Pardubice |
238 |
Pozn.: kompletní přehled příspěvků včetně anotací naleznete v části Konference POTRAVINÁŘSTVÍ NA CESTĚ K UDRŽITELNOSTI.