Více času na podstatné

Chomutovská teplárna díky odsíření sníží emise o 90 procent!

11.01.2016 08:03

Zprovoznění rekonstruovaných kotlů zakončilo práce na modernizaci a ekologizaci chomutovské teplárny, do nichž byla v posledním desetiletí investována více než miliarda korun. Projekt za 356 milionů korun také zvýšil samotnou účinnost zdroje.

Společnost ACTHERM dokončila rekonstrukci spalovacích kotlů v Teplárně na Moráni v Chomutově. Jejich odsíření tak výrazně sníží emise SO2 a NOX a tím zlepší stav ovzduší na Chomutovsku a v okolí.

„Unikátní rekonstrukce probíhala za plného provozu teplárny a trvala pouze 14 měsíců od předání staveniště,“ uvedl Ing. Jan Nechvátal, ředitel ACTHERM, spol. s r.o.

Teplárna dosud využívala nízkosirnaté uhlí, které se však stává nedostatkovým. Nyní může spalovat různé druhy hnědého uhlí včetně „sirnatého“ a přitom splňuje s předstihem nové emisní limity, které jsou od příštího roku v platnosti.

Kromě toho rekonstrukce zvýšila účinnost zdroje a regulačního rozsahu především v letních měsících, kdy je nižší potřeba dodávek tepla. Celkově došlo od r. 1989 ke snížení emisí oxidů síry o 97,89%, emisí oxidů dusíku o 91,74% a emisí pevných částic o 98,79 %.

Nový kotel byl slavnostně pokřtěn v pátek 8. ledna. Samotný projekt odsíření kotlů byl spolufinancován dotací ze Státního fondu životního prostředí a Evropského fondu soudržnosti, jeho celkový rozpočet činil 356 milionů Kč.